Gents Volkstoneel

Gents Volkstoneel Klik om te vergroten

Toen acteur en regisseur Bob De Moor enkele jaren geleden zijn artistiek leiderschap bij het Tieltse theater Malpertuis opgaf, was dat met één grote al jarenlang sluimerende droom voor ogen: het Gentse volkstoneel, dat na de dood van Romain Deconinck zijn glans had verloren, nieuw leven inblazen met de creatie van nieuwe stukken met een hedendaags elan.
Na De jongens en De ondernemers is er nu De mannen, het sluitstuk van de Ledeberg-saga over twee criminele niet al te snuggere broers, Franky (De Moor) en Tony(Hugaert). Ditmaal verschijnt eindelijk ook de al vaak genoemde en gevreesde vader Rudy Dreivingers ten tonele, in de figuur van Chris Van den Durpel. Hij doet wat van hem verwacht kan worden: een leuk Godfathertypetje neerzetten. Mieke Bouve is de hond in hun niet al te elegante kegelspel. Met een trilogie als deze verwezenlijkt De Moor zijn droom van een vernieuwd Gents volkstoneel ten dele.
Volkstoneel is het zeer zeker en er wordt gretig gebruik gemaakt van de clichés: de typetjes, de overvloed aan (seksuele) woordspelingen in sappig dialect, de verwijzingen naar de actualiteit (ditmaal de Romazigeunerproblematiek), een scenario dat stoelt op misverstanden met in de staart een leuke onverwachte twist. En je weet gegarandeerd: ‘t spel zit weer op de wagen, zoals ze dat ook zo smakelijk in het stuk zeggen. Maar echt vernieuwend is het niet.
(Liv Laveyne in Knack)

Geschreven door admin op 09/08 om 09:11
Reageer op dit artikel