Sinatra

Sinatra Klik om te vergroten

Het geheim Sinatra
Het Vernieuwd Gents Volkstoneel trakteert op de romantische én spannende komedie Sinatra. Al croonend leggen een caféhouder en twee cafébezoekers het geheim Sinatra bloot.

Maffioso in bijberoep of niet, al croonend veroverde Frank Sinatra de wereld. Sindsdien behoren stroopzinnen als ‘The time is right, your perfume fills my head, the stars get red and, oh, the night’s so blue. And I go and spoil it all by saying something stupid like ‘I love you” tot het collectieve geheugen. Anno 2013 is het croonen weer zo hot -mede dankzij onze heupwiegende vriend Helmut Lotti- dat zelfs een theatergezelschap op de lucratieve trein springt. Bob De Moors Vernieuwd Gents Volkstoneel speelt Sinatra in een strak decor dat een Gents bruin café voorstelt waar Sinatra ooit een twintigtal whisky’s achterover sloeg. Noar ‘t schijnt.
De combinatie Sinatra, bruin café en Gents volkstoneel zou probleemloos kunnen ontaarden in een tenenkrommend foute musical. Gelukkig houdt De Moor het geheim Jo Van Damme achter de hand. De huisauteur van het Vernieuwd Gents Volkstoneel bezit de zeldzame kwaliteit om in zijn stukken het dialect en de geestigheid van volkstheater te koppelen aan de spanning van een whodunit en de ontroerende plot van pakweg een Shakespeare.
Van Damme levert met Sinatra een verhaal af dat aanvankelijk extreem magertjes is maar gaandeweg zijn diepgang en finesse prijsgeeft. Geen whodunit maar eerder een ‘whoisit’ waarin de gevolgen van verkeerde levenskeuzes de toog van café Sinatra ontsieren. Met de link naar Sinatra wordt woordgrapjesgewijs soms kwistig omgesprongen, maar het oeuvre van de maffiacrooner wordt niet uitgemolken: Dirk Buyse en Tanya Zabarylo zingen ingetogen enkele van zijn hits, die deel uitmaken van het te ontrafelen geheim. Want tussen stamgast Ronny (Buyse), kroegbaas T (De Moor) en lady in red Zabarylo is er veel meer aan de hand dan wat onnozel geflirt op een druilerige avond.
In de woorden van de maestro: ze doen weinig meer dan something stupid zeggen maar eigenlijk bedoelen ze: I love you.
Het maakt Sinatra tot romantisch, verrassend en plezant feelgoodtoneel met een goed verhaal, sterk spel en mooie muziek.
Soms moet dat niet meer zijn.
Els Van Steenbergen in Knack

Geschreven door admin op 30/07 om 19:15

Reacties

Geef zelf jouw reactie

Naam:

Email:

URL:

Smileys

Vul hier onderstaand woord in: